De bacteriën in je darmen (het microbioom) zijn onmisbaar voor je gezondheid. Ze helpen je bij de vertering en zijn belangrijk voor de werking van je immuunsysteem. Maar hoe ontstaat deze cultuur van bacteriën eigenlijk?

Het microbioom begint bij de foetus

Nog voordat je geboren wordt, kom je al in contact met een aantal bacteriën. Tijdens een natuurlijke geboorte komen hier andere bacteriën bij. In de eerste tijd na de geboorte ontwikkelen zich bacteriën die zuurstof gebruiken. Na verloop van tijd (onder andere door borstvoeding), kunnen ook melkzuurbacteriën zich vestigen in de darmen. De baby komt steeds vaker in aanraking met verschillende bacteriën, waardoor een heel divers microbioom zich kan ontwikkelen. Gedurende de eerste 3 levensjaren ontwikkelt zich een volledig microbioom.

Belang voor het immuunsysteem/weerstand

Het ontbreken van een divers, gezond microbioom is gelinkt aan verschillende negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat een baby zo vroeg mogelijk al veel verschillende bacteriën in zijn darmen heeft. Het is belangrijk om antibiotica zoveel mogelijk te vermijden. Dit omdat antibiotica niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën dood. En die goede bacteriën hebben we juist nodig! Een andere manier is om de eerste zes maanden borstvoeding te geven, mits dat mogelijk is.

Microbioom analyse

Bij Microbioom analyse word er gekeken naar de verscheidenheid van de soorten darmbacteriën die aanwezig zijn. Dit bepaald wat uw wel of niet kan verteren en hoe u zich voelt. Wist u dat circa 70% van de stof serotonine in uw darmen word aangemaakt? Bij fytcanna kunt u een zeer uitgebreide microbioom analyse aanvragen tijdens een intake consult word er bekeken waar we ons op moeten gaan richten. De microbioomanalyse bevat meer dan 250 parameters, waarvan met name relevante bacteriën worden geëvalueerd en gebruikt voor de diagnose. Op basis van de huidige onderzoeksresultaten wordt een evaluatie en compilatie van geschikte therapeutische maatregelen uitgevoerd. Sinds 2015 is biovis een van de weinige niet-universitaire laboratoria met een microbioomanalyse, waarbij onderzoek wordt gedaan naar o.a. de bacteriële diversiteit in de darm (diversiteit), die bescherming biedt tegen endogene infecties en enterotypes.

 

Heeft u maag-darmklachten? Vraag dan een consult aan bij Fytcanna via: info@fytcanna.nl of bel naar 0611052037