Epigenetica: de invloed van ervaringen en omgeving.

 

The Earth Plan: Healing ~ Hippocrates

 

Stress, leefstijl, gedrag of bijvoorbeeld luchtvervuiling kunnen invloed hebben op onze gezondheid. En ook op die van (klein)kinderen.De genen (de DNA-code) zelf veranderen dan niet, maar het is alsof sommige genen uit of aan gaan staan door gebeurtenissen of omstandigheden. De epigenetica brengt deze punten in kaart.

Heeft u zichzelf lief?

Deze vraag is lastig voor de meesten van ons. We verwennen ons zelf met allerlei troostvoeding en materialisme maar hebben wij onszelf hiermee ook lief en wat doet deze vorm van verwennen met ons…?

Wat ik in mijn praktijk vaak tegenkom – ook bij mijzelf – is dat wij onze prioriteiten hebben verschoven en dat wij bijvoorbeeld voor goedkopere voeding gaan omdat dat financieel beter uitkomt. Dit terwijl er vaak niet wordt bezuinigd op troostvoeding zoals chocolade, koekjes, chips en bier etc.

Vaak hoor ik van patiënten tijdens mijn consulten, wat zijn de supplementen allemaal duur. Dit terwijl er wél veel geld wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld een dure auto. Als ik dit mensen voorhoud dan hoor ik vaak: ik heb mijn auto nodig om naar het werk te gaan. Dan is mijn antwoord: wie moet het werk uiteindelijk doen? Dan is het even stil. Dit geeft al aan dat wij maar al te vaak onze prioriteiten hebben verschoven en wij meer geld uitgeven aan onbelangrijke zaken. Wij vinden onze gezondheid soms van ondergeschikt belang.

 

Bijna iedere ziekte ontstaat door angst of stress.

Een auto heeft onderhoud nodig om goed te functioneren. Ons lichaam heeft ook onderhoud nodig en ook dit kost geld. Waarom zou u hier op bezuinigen? Vaak willen wij als mensen erbij horen en verschuiven wij onze prioriteiten om gezien te worden of worden we opgeslokt door de drukte van het leven: we vergeten wat echt belangrijk voor ons is en hierdoor kunnen we ziek worden. Bijna iedere ziekte ontstaat door angst of stress… Onze cellen en genen gaan in de overlevingsstand staan in het geval van langdurige stress. We gaan dan egocentrisch gedrag vertonen. Psychische afsplitsing is een overlevingsreactie bij bijvoorbeeld traumatische gebeurtenissen. Vechten of vluchten zijn de eerste zijn de eerste spontane reacties op een levensbedreigende situaties. Onze cellen en genen reageren op de centrale stem en gaan zichzelf beschermen of onze genen gaan op de uit stand staan.

Epigenetische veranderingen

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat bijvoorbeeld stress en roken invloed kunnen hebben op je genen. Door epigenetische veranderingen wordt de functie van een gen anders, zonder dat de DNA-code verandert. Je kunt het vergelijken met de letters in het verhaal van een boek. Alle letters in het boek zijn de code van het DNA. De letters zijn hetzelfde gebleven, maar je hebt één letter gemarkeerd met een markeerstift. De letter (‘de code’) is niet veranderd en ook het verhaal (‘al het DNA’) niet. Maar de epigenetische verandering (de markering) maakt dat het gen toch anders werkt.

Als in je leven epigenetische veranderingen ontstaan, kun je deze ook doorgeven aan eventuele kinderen. Dit gebeurd onder andere door traumatische ervaringen.

Traumatische ervaringen zijn:

  • Ongeluk
  • Ernstige ziektes
  • Pijnlijke en/of plotselinge verlieservaringen
  • Natuurrampen
  • Emotionele verlatenheid
  • Oorlog, geweld en verdreven worden
  • Emotioneel, fysiek en/of seksueel misbruik

Dit vormt de basis voor pathologie (het ontwikkelen van ziekte) doordat bepaalde genen uit gaan staan en bepaalde ziekmakende genen aan kunnen gaan staan. Vaak eten wij uit emotie bepaalde troostvoeding die op haar beurt het onderliggende probleem verergerd.

Op het moment dat eenmaal ziek zijn ontstaat er angst en radeloosheid, weet dan dat er een weg is terug naar gezondheid. Dit is ons ingeboren intuïtie en het zelf-genezend vermogen wat wij allemaal bezitten. Probeer altijd positief te blijven, maar soms heeft u iemand nodig om u de weg weer te wijzen.

Wilt u weer genieten van gezondheid?

Heeft u nu advies of hulp nodig en wilt u weer genieten van een natuurlijk evenwicht en gezondheid? Dan kunt u bij mij terecht voor deskundige begeleiding. Neem gerust contact met mij op. Ik help u graag.