Neuroplasticiteit en leefstijl.

 

“Hersenplasticiteit verwijst naar het vermogen van het zenuwstelsel om de structuur en de functie tijdens een leven te veranderen, in reactie op omgevingsfactoren.

Hoewel deze term nu algemeen wordt gebruikt in de psychologie en neurologie, is het niet gemakkelijk om deze te definieren en wordt hij altijd gebruikt om te verwijzen naar de veranderingen op vele niveaus in het zenuwstelsel, variërend van moleculaire gebeurtenissen zoals veranderingen in gen-expressie (gedrag van genen) tot het gedrag van een persoon.

Neuroplasticiteit of neurale plasticiteit, stelt neuronen (informatie dragers) in staat om zowel anatomisch als functioneel te vernieuwen en nieuwe synaptische verbindingen te vormen. Hersenplasticiteit of neuroplasticiteit, is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en herstructureren. Dit adaptieve vermogen van het zenuwstelsel kan de hersenen herstellen na aandoeningen of letsel en de effecten verminderen van veranderde structuren als gevolg van ziekten zoals multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, cognitieve achteruitgang, Alzheimer, dyslexie, ADH, slapeloosheid, etc.

Hieronder ziet u neurale netwerken die veranderen door training/stimulatie.

Neuroplasticiteit Oefeningen

Voor de training                           twee weken stimulatie          na twee maanden stimulatie

 

Synaptische plasticiteit

 

Wanneer we bezig zijn met nieuwe ervaringen en leren, vervaardigen de hersenen een reeks van zenuwbanen. Deze zenuwbanen of circuits, zijn routes gemaakt van onderling verbonden neuronen. Deze routes worden aangemaakt in de hersenen door middel van dagelijks gebruik en de praktijk; net als een bergpad wordt gemaakt door het dagelijks gebruik van een herder en zijn kudde. De neuronen in een neuraal pad communiceren met elkaar door middel van verbindingen genaamd synapsen, en deze communicatie trajecten kunnen gedurende uw hele leven regenereren.

Elke keer dat we nieuwe kennis (door middel van herhaling) verkrijgen, wordt de synaptische communicatie tussen neuronen versterkt. Een betere verbinding tussen de neuronen betekent dat de elektrische signalen efficiënter reizen bij het maken van een nieuwe route…

Bijvoorbeeld, wanneer u opnieuw een vogel herkent, ontstaan nieuwe verbindingen tussen specifieke neuronen. Neuronen in de visuele cortex ( zicht verwerkend hersendeel) bepalen de kleur, de auditieve cortex (geluidsverwerkend hersendeel) identificeert het lied en andere de naam van de vogel. Om te weten welke vogel het is, worden zijn eigenschappen, de kleur, het lied de en naam vele malen herhaald. Zo worden er nieuwe neuronen banen aangelegd en blijft deze informatie in het geheugen opgeslagen. Dit vormt de basis voor neuroplasticiteit.

 

Natuurlijke middelen die Neuroplasticiteit bevorderen

 

Slimme planten voor het verbeteren van neuroplasticiteit vanuit de fytotherapie

Enkele van de best onderzochte plantenextracten die neuroplasticiteit verbeteren, zijn: Bacopa monnieri, Crocus sativus (saffraan) , Eleutherococcus senticosus ( Siberische ginseng), Camellia sinensis (groene thee), Ginkgo biloba , Hypericum perforatum , Olea europaea (olijfblad), Panax ginseng , Rhodiola rosea en crenulata , Salvia miltiorrhiza , Vitis vinifera (druif), Epimedium ( Epimedii Herba ) en Withania somnifer (ashwagandha), Lionsmane (pruikzam), Psylocibine rijke paddenstoelen of truffels 

 

 

De natuur heeft ons voorzien van een verscheidenheid aan natuurlijke verbindingen die de gezondheid van de hersenen verbeteren. Deze natuurlijke verbindingen hebben antioxiderende, ontstekingsremmende en anti-apoptotische activiteiten. Kruiden, fruit, noten en groenten bevatten fytoconstituenten, zoals polyfenolen, die mogelijk neurodegeneratie onderdrukken en het geheugen en de cognitieve functies verbeteren. Deze verbindingen zijn ook veelbelovend voor een verscheidenheid aan neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, epilepsie, de ziekte van Parkinson en andere neuronale aandoeningen.

 

Voorgestelde doelen van de botanische geneeskunde voor het verbeteren van neuroplasticiteit:

 • Spanningsrespons moduleren (HPAA en CNC) en reserve opbouwen;
 • Moduleren van gemeenschappelijke neuroplasticiteitssubstraten (neurotrofische signalering, neurogenese, ontsteking en antioxidantafweer);
 • Verhoog de cerebrale doorbloeding;
 • Verbeter het aangeboren herstel van anabole hormonen zoals testosteron;
 • Verbeter gezonde celgroei en verhoog het aantal voorlopercellen;
 • Epigenetische hulp;
 • Verbeter glucosemetabolisme en gebruik
 • Vergemakkelijken van de afbraak en ontgifting van glutamaat; en
 • Ontgifting, bescherming en / of beperking van neurotoxinen.

Ayurveda als leefstijl interventie

 

De Ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation / WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde. De Ayurvedische leer gaat ervan uit dat ziektes ontstaan indien het evenwicht wordt verstoord door bijvoorbeeld verkeerde voeding en/of verkeerde levenswijzen/denkwijzen. Ayurveda heeft als hoofd onderwerp het spijsverteringskanaal: maag (kapha),  dunne darm (pitta) en dikke darm (vata). Deze drie factoren worden gezien als de bron van alle ziekte. In het geval van onbalans tussen deze drie organen, kan er zich een giftige substantie vormen genoemd Ama. Dit zijn stofwisselingsslakken en giftige stoffen, die zich in het lichaam hebben opgehoopt en die gezond functioneren van lichaam en geest belemmeren.

Binnen de Ayurveda word er zeer uitgebreid aandacht besteed aan:

 1. Dagstructuur
 2. Voeding
 3. Beweging
 4. Mindfulness/Hartfulness

Deze vier pijlers worden per dominante dosha ingezet om het lichaam weer in balans te brengen.

Dieet en cognitief welzijn

 

Bevolkingsonderzoeken suggereren dat diëten die rijk zijn aan polyfenolen, op een dosisafhankelijke manier betere prestaties bij verschillende cognitieve vaardigheden bevorderen.

Van diëten die rijk zijn aan polyfenolen is aangetoond dat ze het risico op cognitieve achteruitgang bij ouderen verlagen. Dienovereenkomstig wordt steeds meer erkend dat bioactieve stoffen in voedsel een nieuw doelwit vormen voor leefstijlinterventies die een gezonde hersenveroudering kunnen bevorderen en de cognitieve functie kunnen behouden, vooral bij oudere volwassenen met een risico op voedingstekorten.

Het energiemetabolisme beïnvloedt de neuronale functie en signalering, evenals de synaptische plasticiteit, die uiteindelijk de geestelijke gezondheid beïnvloedt. Epigenetische regulatie lijkt een belangrijk mechanisme te zijn waardoor voedingsmiddelen langdurige effecten op neuronale plasticiteit kunnen uitoefenen. Oxidatieve stress kan de in het plasmamembraan aanwezige fosfolipiden, zoals het omega-3-vetzuur DHA (docosahexeenzuur), beschadigen en de neuronale signalering verstoren. Dieet-DHA lijkt cruciaal voor het ondersteunen van de plasmamembraanfunctie, interneuronale signalering en cognitie.

Dieet en lichaamsbeweging dragen bij aan het opbouwen van een cognitieve reserve die kan worden gebruikt om de neuronale functie en cognitie te ondersteunen tijdens uitdagende situaties.

Hierboven ziet u een schematische weergave van de werking van voeding en lichaamsbeweging op neuronaal onderhoud en herstel. Voedsel en lichaamsbeweging beïnvloeden de mitochondriale functie, wat gevolgen heeft voor de synaptische plasticiteit en de neurale substraten voor cognitie. De interactie van energiemetabolisme en synaptische functies is cruciaal voor de regulering van neuronale functie en geestelijke gezondheid en kan epigenetische modificaties met zich meebrengen.

Voedende gemoedsrust voor een gezond brein

Ten slotte is de allerbelangrijkste factor waar u controle over heeft, uw gedrag. Ongezonde denkpatronen en gedragingen hebben niet alleen gevolgen op korte termijn, maar zorgen er ook voor dat uw hersenen zich aanpassen en geprogrammeerd worden om op een specifieke manier te reageren op verschillende levenssituaties. Daarom, als u vaak gestrest en angstig bent, kan het een normale toestand worden. Deze gedragspatronen, waarvan sommige als kind kunnen worden overgeërfd of verworven, zijn moeilijk te veranderen. U moet uw reacties op het dagelijks leven veranderen, zodat u nieuwe zenuwbanen ontwikkelt en gemakkelijker toegang krijgt tot gezond gedrag.

Stap 1: Word bewust

Stap 2: verlangen om te veranderen

Stap 3: Bid om interne transformatie

Stap 4: Implementeer strategieën en technieken om u te helpen (meditatie, yoga, mindfulness, wandelen door het bos)

Besteed aandacht aan het leven en aan uw reacties. Oefen diep ademhalen en andere manieren om je geest te kalmeren. Bid, visualiseer een positieve uitkomst en geloof. Je brein zal opnieuw worden bedraad en meer in lijn worden gebracht met de Geest (God/het universum in u). Met deze eenvoudige dagelijkse oefeningen zult u merken dat liefde, gemoedsrust en vriendelijkheid kunnen floreren. De chemie van u lichaam past zich aan naar de omgeving die wordt gecreëerd door de centrale stem. Dit is te vergelijken met een dirigent die een orkest aanstuurt. Wij kunnen een harmonieuze omgeving creëren of disharmonie.

Dit is een lastig onderwerp en ook ik als persoon heb mijn dagen dat het soms minder gaat en dat is ook normaal. Toch merk ik dat wanneer de bovenstaande informatie op de lange termijn wordt doorgevoerd een mens meer rust ervaart en dat vormt de omgeving weer waarin we leven. Wat wij zenden, ontvangen wij ook terug.

Vindt u het ook lastig om weer orde te krijgen in uw brein? Dan kunt u samen met mij op ontdekkingsreis door de wondere wereld van het brein en al de deuren die het voor ons kan openen.

Kijk voor het aanbod van ondersteuning op: Fytcanna consulten

Neem contact op via:+31 6 11052037 info@fytcanna.nl

 

Bronnen:

https://medericenter.org/patients/prospective-patients/

https://www.cognifit.com/nl/brein-plasticiteit-en-cognitie