Fytcanna Rhodiola

Rhodiola Rosea-extracten vergelijken: Rosavins versus Salidroside

Rhodiola Rosea-extracten: Rosavin en Salidroside vergelijken

Rhodiola rosea, beter bekend als gouden wortel of rozenwortel, is een meerjarige bloem die inheems is in veel koude streken van de wereld; inclusief het noordpoolgebied, Centraal-Azië en bergachtige gebieden in Europa. Het wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waardoor het wordt aangeprezen vanwege zijn potentieel om de cognitieve functie te ondersteunen en energie te bevorderen.

Onderzoek wijst uit dat er twee primaire verbindingen zijn die kunnen bijdragen aan de mogelijke effecten van Rhodiola rosea : salidroside en rosavins. We identificeren het percentage rosavins of salidroside om u te helpen bepalen hoe krachtig het extract moet zijn. Laten we deze verbindingen nader bekijken en hun rol in de wortel van rhodiola rosea.

Wat zijn Rosavins?

Rosavins zijn een verzameling verbindingen die rosavin, rosin en rosarin bevatten. Ze staan bekend als een cinnamylalcoholglycoside die behoort tot een groep verbindingen die bekend staat als fenylpropanoïden. Ze behoren tot de belangrijkste actieve fytochemische componenten in Rhodiola rosea, maar studies blijven onduidelijk over hoe ze specifiek werken en hun werkingsmechanismen. Sommige onderzoeken suggereren dat rosavins op zichzelf misschien niet effectief zijn, maar moeten worden gecombineerd met andere, krachtigere verbindingen, zoals salidroside, om potentiële effecten te vertonen.

De effecten van Rosavin

Onderzoek wijst uit dat rosavine in Rhodiola rosea gezonde stressniveaus kan ondersteunen.

Rosavin kan ook werken als een actieve stof die gewichtsverlies ondersteunt. Studies tonen aan dat rosavine op hormonen gebaseerde lipase kan versterken, een enzym dat vetweefsel of vet kan afbreken, met name rond de buik. Deze afbraak van maagvet kan toenemen als rosavin wordt gecombineerd met lichaamsbeweging.


Wat is Salidroside?

Alternatief bekend als rhodioloside, wordt salidroside beschouwd als de krachtigere component in Rhodiola rosea. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat salidroside actiever kan zijn dan rosavin. Salidroside is een glucosidevorm van tyrosol en is te vinden in Rhodiola crenulata, een soort verwant aan Rhodiola rosea die specifiek in China voorkomt. Salidrosiden zijn ook gevonden in andere niet-verwante plantensoorten.

 

De effecten van Salidroside

Onderzoek heeft uitgewezen dat salidroside in het hele lichaam verschillende positieve effecten kan hebben. Sommige onderzoeken tonen aan dat salidroside adaptogene eigenschappen kan hebben. Adaptogenen verwijzen naar elke stof die uw lichaam kan helpen zich aan te passen aan de fysieke nadelen van stress en de homeostase te behouden.

Salidroside kan ook de zenuwgezondheid ondersteunen. Studies suggereren dat salidroside zenuwherstelprocessen kan bevorderen, de afgifte van neurotransmitters kan reguleren en cellen kan beschermen. Een studie toonde aan dat salidroside zenuwcellen kan beschermen tegen gifstoffen en andere schadelijke stoffen terwijl het de cognitieve functie bevordert.

Van Salidroside is ook gevonden dat het mogelijk ook de skeletgezondheid ondersteunt. Een studie testte de effecten van een geïsoleerd salidroside-extract op het bot. Uit de studie bleek dat salidroside mogelijk beschermt tegen oxidatieve stress. Dit suggereert dat salidroside de botontwikkeling kan ondersteunen.

 

Salidroside en Rosavin in Rhodiola Rosea-extracten

Veel van de onderzoeken rond Rhodiola rosea richten zich op de nootropic als geheel en de manier waarop de verschillende fytochemicaliën en verbindingen, waaronder rosavin en salidroside, samenwerken.Studies tonen aan dat een van de belangrijkste werkingsmechanismen van Rhodiola rosea- extract de remming van monoamine-oxidase kan inhouden. Monoamine-oxidase omvat een familie van enzymen die aan het buitenste membraan van de mitochondriën zijn gebonden. De verschillende subtypes van monoamine-oxidase zijn allemaal betrokken bij de oxidatieve afbraak van verschillende componenten en neurotransmitters in uw systeem, waaronder dopamine, norepinephrine en serotonine.

Door monamine-oxidase-enzymen te blokkeren, kan Rhodiola rosea mogelijk leiden tot een significante toename van bepaalde neurotransmitters, met name serotonine en dopamine. Naast het bijdragen aan de natuurlijke cyclische processen van het lichaam, is serotonine verantwoordelijk voor het reguleren van emoties, vooral geluk. Dopamine is verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan functies, waaronder beweging en emotionele respons, maar staat vooral bekend om het beheersen van motivatie, beloning en de hersenpleziercentra. Door mogelijk zowel dopamine als serotonine te verhogen, kan Rhodiola rosea gezonde stressniveaus ondersteunen en gevoelens van welzijn bevorderen. De verhoogde serotonine en dopamine kunnen ook uw aandacht, concentratie en algehele cognitieve functie ondersteunen. Rhodiola rosea kan ook focus en mentale energie bevorderen.

Naast de effecten op bepaalde neurotransmitters, is Rhodiola rosea onderzocht op zijn vermogen om cortisol te reguleren. Cortisol komt vrij tijdens fysieke of emotionele stress. Cortisol kan het gezonde immuunsysteem en het normale metabolisme van vetten, koolhydraten en eiwitten verstoren, Rhodiola rosea ondersteunt mogelijk gezonde cortisol- en stressniveaus.

Deze adaptogene voordelen van Rhodiola rosea kunnen ook een gezonde nachtrust ondersteunen, die een eigen breed scala aan potentiële voordelen biedt, zoals het bevorderen van de cognitieve functie.

Hoewel veel studies suggereren dat salidroside het krachtigere Rhodiola rosea-supplement is, spelen zowel salidroside als rosavins een sleutelrol in de mogelijke effecten van Rhodiola rosea-extract.

Fytcanna brengt in Nederland en nieuwe soort op de – markt: Rhodiola crenulata

 

China Rhodiola Rosea Extract fabrikanten, leveranciers en fabriek ...

Er lijken ongeveer 60-90 soorten rhodiola te zijn. De belangrijkste rhodiola-soort is rhodiola rosea omdat het zowel hoge concentraties salidroside als rosavins bevat. Rhodiola rosea is tegenwoordig echter schaars en daarom worden verschillende soorten ten onrechte verkocht als rhodiola rosea.

Vanwege het feit dat we soorten testen uitvoeren op al onze plantenextracten, ontdekten we dat een bepaalde batch “rhodiola rosea”, die ons werd toegestuurd, veel salidroside bevatte, geen rosavins, en de HP-TLC-soorten testen gaven dit aan was geen rhodiola rosea. Hierdoor krabden we nogal wat op ons hoofd. Hoe kon een van de interessante verbindingen verschijnen terwijl de andere interessante helemaal niet aanwezig was, terwijl het niet eens de plant was waarnaar we op zoek waren?

We hebben wat onderzoek doorzocht en een andere vrij veel voorkomende soort rhodiola gevonden die ook in de traditionele geneeskunde in China en Tibet veelvuldig is gebruikt. Deze soort wordt rhodiola crenulata genoemd en bevat geen rosavins. In plaats daarvan bevat het hoge concentraties salidroside en p-tyrosol, de stimulerende en stemmingsverhogende stoffen die ook aanwezig zijn in rhodiola rosea.

We hebben de batch “rhodiola rosea” die ons is toegestuurd opnieuw gecontroleerd en ontdekten dat we daadwerkelijk rhodiola crenulata hadden ontvangen. Vervolgens hebben we geëvalueerd of rhodiola crenulata een zinvol extract zou zijn en al snel kwamen we tot de conclusie dat het voordelig zou kunnen zijn om naast een rhodiola rosea-extract ook een rhodiola crenulata-extract te hebben. De reden hiervoor is dat er een potentieel is dat de aanvoer van rhodiola crenulata betrouwbaarder en stabieler zou zijn. Bovendien maakt het absolute gebrek aan rosavines dit extract veel beter voor mensen die bijzonder goed reageren op alleen salidroside. Het extract is beter geschikt voor mensen die vermoeidheid bij het sporten willen verminderen en voor mensen die gewoon een energieboost willen.Voor degenen die op zoek zijn naar een beter afgerond effectprofiel.