Terpenen wat zijn dat?

 

We gaan u hier uitleg geven over wat terpenen zijn en wat voor werking deze hebben. Terpenen zijn aromatische stoffen die vergelijkbaar zijn met essentiële oliën. Deze terpenen spelen een grote rol in de medicinale werking van  bijvoorbeeld: kruiden, planten, fruit en bomen. Terpenen zijn vaak sterk geurend en bieden een beschermende functie voor de plant. Zo kunnen ze met de geur bacteriën, schimmels, herbivoren (planteneters) en andere natuurlijke vijanden afschrikken of juist nuttige insecten aantrekken voor bestuiving. Naast deze waardevolle eigenschap beschikken ze over vele andere, zeer uiteenlopende biologische functies en helpen ze de plant gezond te houden. Ook cannabis bevat een grootte verscheidenheid aan terpenen.

Bepaalde soorten cannabis zijn zwaar en verdovend terwijl andere soorten je opgewekt en energiek maken. Dit wordt bepaald door het entourage effect (samenwerking van terpenen en cannabinoïden)

Om een idee te geven van waarom verschillende cannabissoorten zorgen voor uiteenlopende effecten voor de ontspannings- of therapeutische gebruiker, is hier een lijst van terpenen die veelvuldig voorkomen in het plantenrijk. Cannabis is tot nu toe de plant die de meeste verscheidenheid aan terpenen bevat in grote hoeveelheden. 

PINEEN

Pineen is een monoterpenoide. Het is een van de meest voorkomende natuurlijke terpenen die bestaat in de twee vormen a-pineen en b-pineen. Deze stof komt veel voor in dennenbomen. Het speelt ook een belangrijke rol in de geur van balsamico hars, sommige citrusvruchten en dennenbossen en het is het hoofdbestanddeel van terpentijn.

Pineen kan een tegenhanger zijn van THC en de effecten ervan verzachten. Therapeutisch gezien wordt het gebruikt als een ontstekingsremmer, het verwijdt de luchtwegen en kan als slijmoplosmiddel worden gebruikt.

LIMONEEN

Limoneen is een monoterpeen. Het zorgt voor een sterke citrusgeur die herkenbaar is voor citroenen, limoenen en sinaasappels. Het is ook een van de belangrijkste bestanddelen van: rozemarijn, jenever en pepermunt. Dit terpeen tref je veel aan in natuurlijke schoonmaakmiddelen en in de parfumerie.

Limoneen wordt gemakkelijk opgenomen in het lichaam en in de bloedstroom na inname en geeft snel verlichting van klachten. Klinische proeven zijn op weg om de efficiëntie van limoneen te testen als bestrijder van kanker en in de behandeling van angststoornissen.

MYRCEEN

Myrceen is een monoterpeen die vooral wordt geproduceerd door marihuana. Sommige cannabissoorten staan erom bekend tot maximaal 60% myrceen aan te maken. Myrceen is verantwoordelijk voor muskusachtige en aardse aroma’s in bijvoorbeeld kruidnagel en steranijs. Mycreen is wat hop, laurierblaadjes en tijm hun warme geur geeft. Tevens zit er zeer veel van dit terpeen in mango.

Myrceen is een krachtige pijnstiller en ontstekingsremmer en is deels verantwoordelijk voor het verdovende effect dat kruidnagelolie heeft op pijnlijke tanden. Myrceen verlaagt de druk in de bloed-hersenbarrière, waardoor andere chemische substanties gemakkelijker door de barrière kunnen stromen. Myrceen verhoogt de THC- opname door cannabinoïde-receptoren. Het eten van mango’s verhoogt de “high” van cannabis dankzij hun myrceengehalte. Zo kunt u met een microdosering het effect vergroten, door een uur voor een dosering mango te eten.

CARYOFYLLEEN

Caryofylleen is een sesquiterpeen die zwarte peper, kaneelbladeren, lavendel en kruidnagel voorziet van hun kruidige en houtachtige geur. Dit terpeen is als enig nu nog bekende terpeen in staat om de CB 2 receptor te activeren. Deze receptoren besturen mede het immuunsysteem.

Hiermee is het een non-psychoactieve volledig functionele ontstekingsremmer en een behandelmiddel tegen chronische pijn, angst en depressiviteit.

LINALOOL

Linalool is een monoterpeen die verantwoordelijk is voor de unieke en langdurige geur van lavendel en munt, evenals vele andere bloemen en planten. Linalool wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld zeep en wordt het vaak gebruikt door parfumfabrikanten. Door lavendel rond je huis te laten groeien, houdt linalool muggen en vlooien op afstand.

Linalool vermindert angstige emoties die veroorzaakt kunnen worden door zuivere THC en is een bekende booster voor het immuunsysteem. Studies beweren dat linalool het denkvermogen vergroot en dat de substantie longontstekingen afremt. Tevens is dit terpeen slaapbevorderend.

KAMFEEN

Kamfeen is een zeer penetrante monoterpeen. Het is een klein onderdeel van een reeks essentiële oliën, zoals gemberolie, kamfer en citronella-oliën en terpentijn.

Kamfeen wordt gebruikt om cholesterol te verlagen en kan een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van hart- en vaatziekten. Een alternatief middel dat geen darmirritatie of leverschade veroorzaakt.

HUMULEEN

Humuleen is een sesquiterpeen die voorkomt in cannabis sativasoorten en geeft koriander en hop hun speciale geur. Hop is zeer nauw verwant met cannabis en kan op cannabis geënt worden. Humuleen wordt nog steeds gebruikt in traditionele Chinese geneeskunde als een eetlustremmer.

Moderne geneeskunde beschouwt humuleen als een potentiële tumorremmer, anti-bacterieel middel en ontstekingsremmer. Dit terpeen komt veel voor in CBD pastas.