Graag leggen we u hier uit wat Ayurveda is. Dat Ayurveda door de eeuwen heen zijn effectiviteit heeft bewezen getuige het feit dat deze leer een belangrijke plaats inneemt in het studieprogramma van de opleidingen aan de medische faculteiten van de universiteiten in India. De Ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation / WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde. De Ayurvedische leer gaat ervan uit dat ziektes ontstaan indien het evenwicht wordt verstoord door bijvoorbeeld verkeerde voeding en/of verkeerde levenswijzen.

Oorsprong Ayurveda en andere geneeswijzen

Ayurveda is een geneeskunde die ongeveer 6000 jaar geleden in India is ontstaan. Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Alle andere geneeswijzen zijn voortgekomen uit Ayurveda. Dat geldt voor de westerse reguliere geneeskunde, maar ook voor de boeddhistische, Chinese of Griekse geneeskunde. Ook yoga heeft zijn wortels in de Ayurveda. Door de eeuwen heen is Ayurveda ingeburgerd in het dagelijkse leven van de bevolking in India. Het heeft hun levenswijze in positieve zin sterk beïnvloed. Zij zijn in de breedste zin des woords opgegroeid met de Aurvedische leer en leefwijze. Zodoende is Ayurveda voor hen een ‘way of life’ geworden. Voor de Westerse cultuur kan Ayurveda veel voordelen bieden, omdat het honderd procent mensvriendelijk is en lichaam en geest op goede wijze met elkaar in balans brengt.

Wat is de kern van Ayurveda?

Ayurveda heeft als hoofd onderwerp het spijsverteringskanaal: maag (kapha),  dunne darm (pitta) en dikke darm (vata). Deze drie factoren worden gezien als de bron van alle ziekte. In het geval van onbalans tussen deze drie organen, kan er zich een giftige substantie vormen genoemd Ama. Dit zijn stofwisselingsslakken en giftige stoffen, die zich in het lichaam hebben opgehoopt en die gezond functioneren van lichaam en geest belemmeren.

Enkele belangrijke kenmerken van Ayurveda

  • Ayurveda is de oudst bekende geneeswijze;
  • Ayurveda is 100% natuurlijk, hierdoor ervaart u géén bijwerkingen;
  • Ayurveda verbetert de kwaliteit van leven;
  • Ayurveda zorgt voor ontslakking van het lichaam, waardoor de weerstand wordt verhoogd;
  • Ayurveda biedt u de juiste dagstructuur.
  • Ayurveda geeft inzicht in voeding die bij u past.

Voor Ayurvedisch advies kunt u ook bij Gaatze Bosma terecht.  Bel voor het maken van een afspraak naar 0611052037 of neem contact op via : info@fytcanna.nl 

 

Wat zeggen klanten over mij:

 

Op 18 mei 2018 kregen wij het verschrikkelijke bericht dat mijn vrouw borstkanker heeft. Naast het reguliere traject, zijn we ook het “alternatieve” traject ingegaan in nauw overleg met een orthomoleculair arts. Zij verwees ons door naar Fytcanna. Naast kennis over CBD producten, is de persoonlijke benadering heel helend en warm. Later kwamen we er achter dat Gaatze over nog veel meer kennis beschikt. Helaas door eigen ervaring, weet hij van de hoed en de rand wat goed en fout is voor je darmflora en kan hier ook gerichte supplementen op samen stellen. Ook het feit dat Gaatze bezig is met ayurvedische kennis, is merkbaar in zijn adviezen. Zijn oprechtheid, directheid, geduld en kundigheid zijn in dit lastige proces voor mijn vrouw heel welkom. Gaatze, dank hiervoor en hierbij een warme aanbeveling.

Dirk & Anita Dijk