Onderzoek wijst uit dat Endo-cannabinoïde een sleutelrol speelt bij PTSS en ‘angst regulatie’
Een nieuwe studie biedt meer gegevens over de rol die cannabinoïden spelen in het vermogen van de hersenen om traumatische herinneringen uit te doven. (AdobeStock)
We gaan nu weer een stap dieper in de wonderbare werking van ons lichaamseigen cannabis systeem (ECS) in relatie tot angst/trauma.
Het vermogen om angst te vergeten is essentieel om ons in staat te stellen een normaal leven te leiden. Als we ons elke greintje angst zouden herinneren die we ooit hadden gevoeld, zouden we niet kunnen functioneren. Een van de kenmerken van posttraumatische stressstoornis (PTSS) is verstoorde angstuitdoving – het proces dat onze hersenen helpt om traumatische gebeurtenissen te vergeten.
Anandamide kan een cruciale rol spelen bij het vergeten van traumatische gebeurtenissen.
Een nieuwe studie van de Universiteit Leiden in Nederland onderzoekt anandamide , een cannabinoïde die van nature door het menselijk lichaam wordt geproduceerd, en zijn rol bij het uitsterven van angst. Ze deden dit door een techniek te ontwikkelen die de aanmaak van anandamide in de hersenen remt.
De studie kan ingrijpende gevolgen hebben voor het gebruik van cannabis bij de behandeling van PTSS. Miljoenen militaire veteranen en andere overlevenden van trauma’s gebruiken al medicinale cannabis om PTSS te behandelen, maar wetenschappers onderzoeken nog steeds de mechanismen die bij het genezingsproces betrokken zijn.
Werken met de lichaamseigen cannabinoïden
Op basisniveau is het endocannabinoïdesysteem hoe THC je high maakt. De bedwelmende stof die in cannabis wordt aangetroffen, veroorzaakt zijn iconische effecten door zich te binden aan de cannabinoïde receptor type 1 (CB 1 ). De subtielere effecten van THC, zoals immuunmodulatie, worden veroorzaakt door de interactie met cannabinoïde receptor type 2 (CB 2 ).
De identificatie van CB 1- en CB 2- receptoren begin jaren negentig leidde tot de ontdekking van verbindingen in ons lichaam die ze op natuurlijke wijze stimuleren. Deze verbindingen staan bekend als endocannabinoïden – cannabinoïden die door ons lichaam worden geproduceerd. Er zijn meer dan een dozijn endocannabinoïden geïdentificeerd. De twee meest onderzochte zijn anandamide (AEA) en 2-AG.
Anandamide, het ‘geluksmolecuul’
Als je ooit zo hard hebt getraind dat je je een paar minuten helemaal gezegend voelt, heb je anandamide aan het werk gevoeld. Dat gevoel is de reden waarom anandamide is vernoemd naar het Sanskrietwoord voor ‘gelukzaligheid’. Deze lichte euforie, ook wel de high van de hardloper genoemd (runners high) , duurt slechts korte tijd omdat anandamide samen wordt afgegeven met vetzuuramidehydrolase (FAAH), een enzym dat anandamide afbreekt.
Denk aan de anandamide-FAAH-relatie zoals de elementen in een spel van Hungry Hungry Hippos. Als er niet zoveel FAAH-nijlpaarden zijn die kauwen, blijven de gelukzalige knikkers van anandamide veel langer op tafel. Kortom als er veel stressoren zijn die je verstoren gaat je verbruik van blije stoffen zoals anandamide veel sneller dan wanneer je weinig stressoren ervaart.
Er is een belangrijk orgaan dat blijkt het verbruik/ afbraak van FAAH te verminderen. Anandamide zorgt ervoor dat we ons goed voelen door het beloningscentrum van onze hersenen te activeren, en hoe langer het blijft hangen, hoe langer we ons goed voelen.
Anandamide uitschakelen
Het team van de Universiteit Leiden, onder leiding van Mario van der Stelt, vroeg zich af wat er zou gebeuren als ze het tegenovergestelde zouden doen – als ze de hoeveelheid anandamide die door de hersenen wordt geproduceerd zouden verminderen in plaats van FAAH te verminderen. Het vinden van een specifiek hulpmiddel om de productie van anandamide te verminderen, zou een gedetailleerder beeld geven van de rol die het in ons lichaam speelt. Dus dat is precies wat ze deden.
Het team van Van der Stelt identificeerde een chemische stof die de productie van anandamide vermindert door de productie van een van de enzymen te remmen die de productie veroorzaken. Het blokkeerde de productie niet volledig, omdat het lichaam op verschillende manieren anandamide produceert . Maar door de anandamide-productie gedeeltelijk te blokkeren, konden ze testen welke rol de endocannabinoïde speelt.
Beheersing van stress en aversieve herinneringen
De onderzoekers vergeleken vervolgens het gedrag bij normale muizen en muizen met anandamide-onderdrukking. Muizen met geblokkeerde anandamide-productie waren veel meer gestrest – zoals blijkt uit hogere cortisolspiegels – dan normale muizen. De anandamide-onderdrukte muizen hielden ook veel langer vast aan geconditioneerde angst dan normale muizen. Het samengestelde team van van der Stelt is niet specifiek gericht op anandamide – het onderdrukt ook andere endocannabinoïden (OEA en PEA). Dit betekent dat hun gedragsobservaties het gevolg kunnen zijn van veranderingen in een van die nauw verwante verbindingen, hoewel anandamide de meest waarschijnlijke boosdoener lijkt.
Dit is een zeer technische ontdekking, maar een belangrijke. Het is de eerste studie in zijn soort die aantoont dat het verlagen van het anandamidegehalte negatieve gevolgen heeft voor emotioneel gedrag. Dit zou kunnen verklaren waarom PTSS zich ontwikkelt – die hersenen produceren niet genoeg anandamide om emotioneel in balans te blijven. Het zou ook kunnen verklaren waarom flashbacks voor mensen met PTSS zo visceraal aanvoelen, dat ze letterlijk het mechanisme missen om die traumatische herinneringen te vergeten.
Het begrijpen van de rol van anandamide geeft ons meer inzicht in waarom cannabis, met zijn vermogen om de effecten van anandamide na te bootsen, PTSS-patiënten zou kunnen helpen.
Ervaart u angst? Bekijk dan hier onze CBD producten
Het kan zeker wenselijk zijn om begeleiding te krijgen bij het herkennen van trauma in het geval van chronische angst. In dit geval kunt u gerust contact opnemen via : FYTCANNA CONSULTEN